Bir dizi farklı yöntemle ortaya çıkabilen lekelenme, öyle görünse dahi, o kadar fazla kan kaybetmenize neden olmaz.[1]
Hala işe yaramıyor mu? Regl döngünüzün bir kısmında östrojen sağlayan bir yöntemle daha fazla şansınız olabilir. Hapı, bandı veya halkayı göz önünde bulundurun.
References:
- Rowlands, S., & Searle, S. (2014). Contraceptive implants: current perspectives. Open Access Journal of Contraception. Retrieved from https://www.dovepress.com/contraceptive-implants-current-perspectives-peer-reviewed-article-OAJC
RİA’larını çıkaran kişiler hakkında internette birtakım hikayelerle karşılaşabilirsiniz. Kendi kendinize çıkarmanızı önermiyoruz. Bu noktada güvenli olup olmadığı konusunda yeterli araştırma yok. RİA’nızdan memnun değilseniz çıkarması için uzmanınıza gitmek size gebelikten korunma için diğer seçenekler veya gebe kalma konusunda konuşma şansı verecektir [1].
Gebe kalmaya hazırsanız sağlıklı bir gebeliğe hazırlanmak için yapmanız gerekenler hakkında uzmanınızla konuşabilirsiniz.
Hala işe yaramıyor mu? Bir süre dayanan ve kullanımı kolay bir şey istiyorsanız implant diğer bir iyi seçenek olabilir.
References
- Planned Parenthood. (2020). What are the benefits of IUDs? Retrieved from Planned Parenthood https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/iud/what-are-the-benefits-of-iuds
RİA’nın takılması sırasında hissedilen acı kişiden kişiye değişebilir. Ne yazık ki, takma işlemini daha az ağrılı hale getirmek için alınacak mükemmel bir ilaç yoktur.
Takma işlemi öncesinde ibuprofen almayı deneyebilirsiniz ve RİA’yı rahim ağzınız açıkken, örneğin adet döneminizde veya yumurtlama sırasında taktırdığınızdan emin olun. Biraz ağrı olsa dahi, yıllarca gebe kalmadan cinsel ilişkiye girmek için buna değebilir [1].
References
- Family Planning NT. (2016). Intra Uterine Contraceptive Device (IUD or IUCD). Retrieved from http://www.fpwnt.com.au/365_docs/attachments/protarea/IUD-46c2853c.pdf
RİA’nın dışarı çıkması, takıldıktan sonraki ilk yıl içinde kadınların küçük bir yüzdesinde meydana gelebilir. Spiralin çıkması aşağıdaki kadınlar için daha olası olabilir [1]:
- 20 yaşından küçük kadınlarda
- Çok ağır veya çok ağrılı regl geçmişi olan kadınlarda
- RİA’yı doğumdan hemen sonra veya ikinci trimester kürtajından sonra taktırmış olanlar.
Kısmi çıkma, RİA’nın tam olarak doğru pozisyonda olmadığı anlamına gelebilir: Rahim içinde çok alçakta kalmış ve yerinden yeni çıkmış olabilir. Bu, yerleştirme sırasında meydana gelen bir şey olabilir veya boyut, açı veya düzensiz şekle neden olabilecek miyom gibi durumların varlığı gibi uterus özellikleriyle ilişkili olabilir. Daha önce RİA’sı çıkmış olan kadınlarda RİA’nın vücut tarafından 2. defa dışarı atılma olasılığı daha yüksek olabilir – %20 aralığında (bazı çalışmalarda %30’a kadar)[1].
Hala işe yaramıyor mu? RİA kullanmanın kolaylığını seviyorsanız ancak dışarı çıkması konusunda problem yaşıyorsanız, uzun süre etkili ve az bakım gerektiren bir seçenek olan implanta geçmeyi deneyebilirsiniz.
Farklı bir yöntem deneyin: implant
References
- Madden T et al. “Association of age and parity with intrauterine device expulsion.” Obstetrics and Gynecology, 2014, 124:718. http://dx.doi.org/10.1097/AOG.0000000000000475 Accessed March 2024.
Gebe kalmaya hazırsanız uzmanınızdan RİA’nızı çıkarmasını isteyin. Vücudunuz hızla normale dönmelidir ve hemen denemeye başlayabilirsiniz.
Birkaç ay deneyin ve regl döneminizin ilk birkaç gününde ibuprofen kullanın.
Hala işe yaramıyor mu? RİA’nın kullanım kolaylığını sevmenize rağmen yan etkilerin zamanla veya ağrı kesicilerle düzelmediğini fark ederseniz implanta geçmeyi deneyin.
RİA (spiral) partnerinizi incitmemelidir. RİA iplerinin seks yaparken erkeği rahatsız edebileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak çoğu partner ipleri hissetmez bile. Partneriniz ipleri hissedebiliyorsa ve bu onu rahatsız ediyorsa, sağlık uzmanınız onları kesebilir. Ayırca, genellikle zamanla yumuşarlar [1].
References
- [1] Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare. (Amended 2019).
Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare Clinical Guidance:
Intrauterine Contraception Clinical Effectiveness Unit. RCOG. Retrieved
from https://www.fsrh.org/standards-and-guidance/documents/ceuguidanceintrauterinecontraception/
Tampon ipi vajinanızın dışında olduğu için RİA iplerini çekmemeye dikkat ettiğiniz sürece çok fazla endişelenmenize gerek yoktur, RİA’nızın ipleri rahim ağzınızın yakınında üst kısımda vajinanın içinde olmalıdır. (RİA iplerinizin tampon iplerinizin yakınında herhangi bir yerde olduğunu fark ederseniz sağlık uzmanınıza görünmelisiniz; zira RİA’nız dışarı çıkalabilir.)[1]
References:
- IFPA Sexuality, Information, Reproductive Health and Rights. (2009). Copper intrauterine devices (IUCD). Dublin. Retrieved from https://www.ifpa.ie/sites/default/files/documents/media/factsheets/iucd.pdf